Gastcoluminist Job Rijskamp schrijft maandelijks voor de mannelijke bezoekers een artikel over fashion, styling en imago voor mannen.
Job is zijn dagelijkse leven een hardlooptrainer en daarnaast houd hij zich bezig met de styling en imago van de man. Zijn eerste artikel gaat over waarom de man meer om zijn persoonlijke voorkomen zou moeten geven.
In mijn eerste blog ga ik aandacht besteden aan een stukje bewustwording. Decennialang draaide de wereld van mode en persoonlijke verzorging vooral om de vrouw. Hoe de man erbij liep was lange tijd van ondergeschikt belang, als de vrouw die ernaast staat er maar goed uit ziet.
Echter, de laatste pak weg 10 jaar is daar een kentering in gekomen en zijn mannen wat dat betreft bezig met een ware inhaalslag. Terecht overigens, want we verwachten van vrouwen immers ook dat ze er mooi uit zien. Die trend is vooral in gang gezet vanuit de showbizz-wereld door stijliconen als David Beckham, George Clooney en Brad Pitt.
In deze blog ga ik onderbouwen waarom mannen (meer) aandacht zouden moeten schenken aan hun persoonlijke voorkomen zowel qua kleding als persoonlijke verzorging en presentatie.
- Uiterlijk is het eerste wat je ziet en daarmee dus ook wat je draagt
Een veelgehoorde uitspraak is dat innerlijk belangrijker is dan uiterlijk. Daar valt over te twisten, maar daar ga ik hier nu niet op in. Een feit is wel dat naarmate je vaker en langer met iemand (zakelijk of privé) omgaat zal het innerlijk steeds belangrijker worden.
Echter, wanneer je iemand voor het eerst ontmoet is uiterlijk het eerste wat je ziet. De rest zal pas later naar voren komen (als het überhaupt zover komt). Onbewust vormen mensen een beeld van iemand wanneer ze diegene voor het eerst zien.
Op basis van die beeldvorming bepaal je voor jezelf of je die persoon voldoende vertrouwt en interessant of aantrekkelijk genoeg vindt om open te staan voor sociale interactie met een eventueel vervolg (met alle gevolgen van dien ).
2. Een eerste indruk maak je maar één keer
Dit sluit naadloos aan op het vorige punt. Zonder ook maar iets te zeggen hebben mensen al een beeld van jou gevormd. Daarna is het vrij lastig om – vooral op de korte termijn – die indruk te veranderen. Daarom is het belangrijk dat je gelijk de lat zo hoog mogelijk legt. En dat doe je door de best mogelijke versie van jezelf te zijn! De kleren die je draagt, je persoonlijke verzorgen en de manier waarop jezelf presenteert is dus van essentieel belang.
“Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken.”
3. Het verhoogt je zelfvertrouwen en mindset waardoor je beter presteert.
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat je beter presteert als je gekleed bent voor wat je aan het doen bent. Belangrijk is dus om jezelf zo goed mogelijk te kleden naar de omstandigheden die passen bij de activiteit of het beroep dat je doet. Hijs jezelf in een overal en je voelt jezelf een stuk handiger (ook al heb je twee linkerhanden). Trek een pak aan je gedraagt je opeens veel galanter. Doe als je medisch student bent je doktersjas aan en je voelt jezelf slimmer dan studenten die casual gekleed zijn.
Voorbeeld
Wat ik als hardlooptrainer bij beginnende hardlopers vaak zie is dat ze in het begin vaak een bij elkaar geraapte kloffie dragen die bestaat uit oude afgetrapte schoenen en wijde lomp uitgesneden vrijetijdskleding. Dat is logisch, want mensen willen eerst nog ontdekken of hardlopen ook echt hun ding is.
Naarmate het programma vordert zie je diezelfde mensen dan ineens met nieuwe – door een hardloopspeciaalzaak aangemeten – loopschoenen en een flitsend setje en hardloopsokken voor de dag komen.
Doordat je aan je persoonlijke verschijning gewerkt hebt, voel je jezelf onbewust een betere hardloper en presteer je ook beter. Je ziet er sportiever en professioneler uit en dat werkt door in jouw mindset, zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen waardoor je betere prestaties laat zien.
Je wordt eerder en meer serieus genomen door anderen.
Dit wordt ook wel het ‘Halo effect’ genoemd. Zo zal een student of werknemer die er scherp gekleed en goed verzorgd uitziet eerder en meer aandacht krijgen dan iemand die eruit ziet als een slons. Zelfs al heb jij minder in je mars dan degene dan die slons; het gaat erom wat je uitstraalt en hoe je overkomt op de ander.
Scherp gekleed gaan is de makkelijkste manier om een betere indruk van jezelf achter te laten.
Je bent zoals je bent en aan je fysieke kenmerken kun je weinig tot niets verbeteren, laat staan snel. En als die mogelijkheid er wel is kost dat vrijwel altijd veel geld of/of tijd en energie. Goed voor niets gaat de zon op, maar het is wel veel makkelijker om jezelf te ‘upgraden’ door middel van kleding. Door jezelf scherp te kleden kun je op een subtiele manier je verschijning manipuleren waardoor het jouw postuur beter complementeert.
Vrouwen in het bijzonder kijken of je ‘het snapt’ of niet en met kleding laten heel veel mannen zien dat ze het niet snappen.
We kennen allemaal het cliché wel van de witte sokken, tenzij je de afgelopen 20 jaar echt onder een steen hebt gelegen. J Maar er zijn nog veel meer stijlfouten (ook wel ‘faux pas’ genoemd) die veel minder bekend zijn. Daarmee kun je jezelf onderscheiden van de massa. Dus doe als man daar je voordeel mee en laat zien dat jij wel weet hoe het ‘heurt’. Je zult zien dat het vrouwen opvalt. Tenminste, als de vrouw in kwestie zich ook voldoende bewust is van haar eigen voorkomen. En anders zegt dat meer over die vrouw dan over jou en zullen dat vaak ook de minder interessante types zijn.
Je wordt jezelf ook bewust van details bij jezelf en anderen (dus ook vrouwen).
Nog een bijkomend voordeel in de omgang met vrouwen is dat je laat zien dat je oog hebt voor details. Dat ontstaat onbewust omdat scherp gekleed gaan jou dwingt om daar meer aandacht aan te schenken. Daardoor krijg je een geoefend oog voor details die anderen eigenlijk nooit zullen opvallen.
Zo kun je veel specifieker een op maat gemaakt compliment geven aan anderen (dus ook vrouwen). En daar zal zij veel meer waarde aan hechten dan die vele oppervlakkige standaardcomplimentjes van andere mannen die zij dagelijks om haar hoofd geslingerd krijgt.
Tot slot
Scherp gekleed gaan betekent niet dat je altijd een pak hoort te dragen. Als bijvoorbeeld een monteur goedpassende en professioneel ogende kleding draagt dan is hij voor zijn beroep scherp gekleed. Zelfs bij warm weer kun je er nog scherp uitzien. Het gaat er dus om dat je met in achtneming van de situatie en omstandigheden jezelf van je beste kant laat zien!
Dat was mijn eerste blog als gastcolumnist. In mijn volgende blog zal ik aandacht besteden aan welke kledingitems elke man in zijn garderobe zou moeten hebben, oftewel de fundamentele basis.